Tuesday, June 24, 2008

Giacomuzzi House - Angelo Masieri (1948-50)

Immagine3 Immagine2

An Italian courtyard house in which the garden is made private by garden wall on two sides and the siting of the house on the others -- the house itself has been withdrawn from the road to make the garden larger, the garden here being an extension of the inner space.Masieri-PIANTA

Immagine5 
Immagine4  Masieri-SEZIONI
Pictures from the Angelo Masieri blog.

Labels:

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Now that house I like. I don't understand why in our (NZ) cities much more use is not made of the enclosed courtyard. You get privacy and silence.

We just seem to stick boxes on sections here still, as a rule.

Mark Hubbard

6/24/2008 10:33:00 am  
Blogger PC said...

Great comment, Mark.

Partly it's ignorance, and the copycat mentality -- everyone does just what their neighbour does.

But mostly because in most parts of the country in which courtyard houses would be most desirable, they're also mostly prohibited by district plans drawn up under the RMA.

6/24/2008 11:42:00 am  
Anonymous Anonymous said...

A really great house. I studied it for 10 weeks in college, but only had one plan, a section, and a couple photos to work with! Looks like you found another section that would have been very helpful in my understanding of the house and architect. Nice presentation.

Chimaobi I.

10/17/2009 04:57:00 pm  

Post a Comment

Respond with a polite and intelligent comment. (Both will be applauded.)

Say what you mean, and mean what you say. (Do others the courtesy of being honest.)

Please put a name to your comments. (If you're prepared to give voice, then back it up with a name.)

And don't troll. Please. (Contemplate doing something more productive with your time, and ours.)

<< Home